Bach-virágterápia

14-heatherheatherAjánlom annak, aki: 

 Egyik véglet: túl sokat gondolkodik, pörög a feje, csacsog ez elméje. Nem tud lazítani, túlságosan beletemetkezik a munkába, aminek hatására, egyedül marad. Munkamániás.
 Bizonyítani akar önmagának, a környezetének és a világnak is. Erősen önközpontú gondolkodású, teljesen kitöltik az életét a saját gondjai, gondolatai. Jellemezheti még a külső-belső beszédkényszer is.
Nem tud és nem is akar másokra odafigyelni, másokat meghallgatni, mások felől érdeklődni és nyitni, ezt olykor nagy erőfeszítések árán képes ritkán megtenni, felszínes érdeklődés.
 Amennyiben introventált alkatról van szó, akkor egyáltalán nem jellemzi a túlzott beszédesség, ilyenkor a figyelmet más úton szerzi meg: szándékosan elhallgat fontos dolgokat, információkat, így vonja magára az emberek figyelmét.
 Kialakulásának oka és gyökere a gyerekkorban keresendő, amikor valakit sokat hagytak magára, és nem kapott elég odaadást, szeretetet, figyelmet és érzelmi törődést.
 Negatív hangafű állapotban lévő ember a kisebbrendűségi érzését úgy próbálja meg kompenzálni, hogy folyamatosan előtérbe helyezi magát.
• Másik véglet: nagyfokú én-központúság jellemző. Az ember csak magával képes foglalkozni, saját problémái, történései, emlékei, betegségei teljesen kitöltik gondolatvilágát, és erről szinte egész nap bárhol és bárkinek mesél.
 Mindent el akar mondani másoknak, folytonos beszédessége, bő beszédessége által terheli környezetét és szeretteit, akik nehezen viselik fárasztó természetét és egy idő után képtelek őt tolerálni és elviselni.
 Magányossága pont ebből adódik, hogy ha látja, hogy menekülnének előle, akkor ő megragadja áldozatának a kezét, vagy nem ereszti el a kézfogást, közel hajol, szinte az arcába beszél másnak, hogy így adjon nyomatékot a mondanivaló és ő maga fontosságának.
 Mindig a figyelem középpontjában akar lenni, mások szükségleteit figyelmen kívül hagyja. Belülről egyfajta késztetést érez, hogy elmondjon mindent, kiöntse a lelkét. 
 Az eszenciára a legnagyobb szüksége annak van, aki sérelmeit, érzelmeit nehezen fejezi ki, akit túlságosan lefoglal az önmagával való törődés, a munkájába való menekülés, ahol tud bizonyítani és az újabb sikereiről és eredményeiről beszélni. Sokszor a környezetének ez azért sok, mert csak egyoldalú az ember gondolati iránya és tárgya, így lassan elszigeteli magát másoktól, amiből a magánya adódik.


Pozitív potenciálja:

- Tudja, hogy egy belső irányítás gondoskodik róla, akitől mindent megkap, ami a fejlődéséhez szükséges és fontos.

- Odafigyel másokra, önzetlen, képes másokat is meghallgatni. Segítőkész, megértő és mély beleérző képességgel rendelkezik. Tudja már, hogy mikor beszéljen és mikor hallgasson.

- Az eszencia segít az önkifejezésben, abban, hogy az ember a megfelelő időben, a legjobb módon nyilvánítsa ki érzéseit és ne zúdítsa másra a problémáit és a benne működő gondolatokat.

- Segít elfogadni és meghallgatni másokat. Nyitottá, együttérzővé, türelmessé és érdeklődővé tesz.