Bach-virágterápia

25-red chestnutAjánlom annak, aki: 

 Túlzott félelem  attól, hogy mi fog történni másokkal. Aggódó félelem és együttérzés, egy családtagért, egy ismerősért. Másokkal való túlzott törődés, kötődés és gondoskodás.

 Aggódó édesapa, édesanya, aki mindig valami szerencsétlenséget érez, ha a gyermeke nem, vagy túl későn jön haza. Gyötrő gondolatok és érzések, amiktől nehezen tud szabadulni.
 Szinte már beteges szorongás, függés, függődés, érzelmileg túlzottan belefolyik mások életébe, és már jobban ismeri azok érzéseit, mint a sajátját.
 A probléma akkor kezdődik, amikor ez a fajta gondolkodás és viselkedés úrrá lesz a hétköznapokon és állandó féltés, irányítás, és birtoklás veszi kezdetét.
 A vörös vadgesztenye negatív állapotának másik ismérve, amikor valaki egy bizonyos személytől nem tud igazán elszakadni, érzelmi szimbiózisban él vele, fél leválni róla és fél az önállósodás útjára lépni egyedül.
 Helyzetét sokszor megnehezítik aktív képzelődései, rettentőnek megélt előérzetei, és a gondviselésbe vetett hitének a hiánya.
 Negatív állapotban a  féltés, a felfokozott empátia jellemző, aggodalmaskodása már betegessé is válhat, ha nincs kiért aggódni, akkor keres magának gyorsan valakit.
 A háttérben az ősbizalom hiánya húzódik meg, félreértelmezi a gondoskodás fogalmát, és önkéntelenül is saját félelmeit vetíti ki másokra.
 Ez a viselkedési forma egy idő után nagyon terhessé válik a családtagok, vagy szeretett személyek számára, és magára hagyják az illetőt.

 

Pozitív potenciálja:

• Mindig megtalálja az arany középutat az együttérzés és a másik önállóságának tiszteletben tartása között.
• Odafigyel mások gondjaira, de a segítségnyújtásban akkor jön, ha kérik, ha hívják. Nem tolakodó, megadja a kellő távolságot az élni hagyáshoz. Hagy másokat élni és elengedni az útjára.
• Másokért élő, sorsát elfogadó, szolgálatkész és empatikus személyiség fejlődik ki, aki tudja, hogy kinek lehet segíteni és kinek nem.
• Olyan hivatást is választ magának, ahol fokozottan kiélheti ezt a fajta belső késztetését. Bízik mások önállósodásában, akkor támogat, ha kérik.